Η μουσικη που γουσταρω!!!

Κυριακή 19 Απριλίου 2009

Μαζοποιηση...

Σημερα θα θιξω ενα επικαιρο και σημαντικο θεμα. Η μιμηση συμπεριφορων των αλλων μονο και μονο για να εισαι "in"! Θα προσπαθησω να καταριψω το στεραιοτυπο του "Ακολουθω τυφλα το ρευμα για να ειμαι αποδεκτος".Αυτο με μια λεξη λεγεται "μαζοποιηση".
Δυστυχως οι περισσοτεροι δεν θελουν να εκδηλωσουν ελευθερα την προσωπικοτητα τους και να ειναι διαφορετικοι επειδη τους φοβιζει το γεγονος οτι μπορει να ειναι διαφορετικοι απο τους υπολοιπους. Αυτο εχει οδηγησει στην σημερινη κατασταση της κοινωνιας. Ολοι οι νεοι βιαζονται να μεγαλωσουν για να κανουν αυτα που κανει ο κλασσικος νεοελληνας. Δηλαδη καφες, γκομενοι/νες, ρουχα και αλλα υλικα αγαθα οπως γρηγορα εντυπωσιακα αυτοκινητα, αποτελουν την ιδανκη, ουτοπικη κοινωνια. Ομως γιατι να ζουμε απο την στιγμη που δεν επιθυμουμε οποιαδηποτε βελτιωση και αλλαγη. Ολοι λοιπον εντασσονται στη μαζα μεσα στην οποια δεν εχουν ευκαιρια να αναπτυξουν την δικια τους προσωπικοτητα. Το κυριο δειγμα της μαζοποιησης ειναι η μοδα. Οι νεοι,κυριως, την ακολουθουν πιστα και σε πολλες περιπτωσεις αγοραζουν πραγματα που ειναι στη μοδα ακομα και αν δεν τους αρεσουν. Δεν λεω να μην αγοραζουμε μοντερνα ρουχα αλλα τα ρουχα μας εκφραζουν την προσωπικοτητα μας. Αρα πρεπει να νιωθουμε ανετα μεσα σε αυτα και κυριως να αρεσουν εμας τους ιδους. Και δεν μοδα δεν ειναι μονο τα κολλητα χρωματιστα μπλουζακια που φοραν οι περισσοτεροι αποκαλουμενοι "trendy" αλλα ακομα και τα μαυρα μπλουζακια και παντελονια που προτιμουν οι αποκαλουμενοι "emo ή gothic". Επισης υπαρχει και η κατηγορια με τα πολυ φαρδια ρουχα που φοραν οι ονομαζομενοι "rapαδες". Ολα τα προαναφερθεντα ειναι στη μοδα ασχετα που δεν τα φορα ο ιδιος αριθμος νεων. Φυσικα κι εγω ξοδευω χρηματα για την εξωτερικη μου εμφανιση αλλα δεν το παρακανω. Εμενα δεν με καθοριζει τι ρουχα φοραω και αν λεει "adidas" ή "abibas". Τα ρουχα τα φοραω για τον ευατο μου, για να εκφραστω μεσα απο αυτα. Οχι για να αρεσουν στους αλλους. Εχουμε μπερδεψει τους ορους "μαγκιες" και (και ας μου επιτραπει η εκφραση) "μαλακιες". Ειναι ανουσιο να προσπαθεις να εντυπωσιασεις με τα ρουχα σου και με τη μαρκα τους, με τη γκομενα που εχεις και με το μηχανακι που οδηγας. Αυτα ειναι οι μαλακιες. Οι πραγματικη μαγκια ειναι να κεντρισεις το ενδιαφερον με τις πραξεις σου, τα λεγομενα σου και την προσωπικοτητα σου. Τοτε δεν θα εχεις κεντρισει απλα το ενδιαφερον των αλλων αλλα ταυτοχρονα θα εχεις καταφερει να κερδισεις το σεβασμο τους!
Ενα αλλο επιχειρημα που δειχνει την μαζοποιηση ειναι οτι ολοι οι "οπαδοι" που δημιουργουν επεισοδια στα γηπεδα και βριζουν οτι κυκλοφορει. Κρυβονται ολοι πισω απο την δυναμη της ανωνυμιας που τους προσφερει ο οχλος. Ολοι λενε οτι θα τους "γαμησουν τις μανες και ολη τους την οικογενεια" (συγνωμη για την εκφραση αλλα ειναι αυτα ακριβως που λενε) αλλα μολις τελειωσει ο αγωνας ολοι εξαφανιζονται. Γιατι "μαγκες"; Που ειναι τα κοτσια σας; Αρκετες φορες εχουν πολυ πλακα. Τους χωριζουν 10 μετρα και δεν πανε να πιαστουν στα χερια αλλα πετανε καρεκλακια!Αυτο δειχνει οτι οι οπαδοι συνεπλακονται μονο και μονο για να εντυπωσιασουν και οχι επειδη τους χωριζει κατι σημαντικο.
Επιστρεφουμε ομως στο θεμα μας. Επιπλεον ενα ακομα σημειο μαζοποιησης ειναι η διασκεδαση και η μουσικη που ακουμε. Το στεραιοτυπο ειναι "καθε σαββατο βγαινω εξω και πηγαινω σε ενα club με οσο μεγαλυτερα ατομα μπορω και περναω $uP3R.(αυτο που εγραψα σημαινει "σουπερ" αλλα ειναι ο τροπος με τον οποιο γραφει η γενια μου για να εντυπωσιασει). Βλεπεις τα 15χρονα να ειναι σε club που ειναι για 20 χρονων και πανω. Δεν τους ενδιαφερει τοσο να περασουν καλα οσο να πουν οτι πηγαν σε αυτο το club.Για να δειξουν οτι μεγαλωσαν. Προσωπικα εχω παει και εγω σε αρκετα αλλα η διαφορα μας ειναι οτι εγω πηγαινω μονο οταν θελω και οχι αναγκαστικα οπως πανε οι περισσοτεροι.Επισης το θεμα με τη μουσικη συνδεεται με τη μοδα! Γιατι ακολουθειτε οτι προβαλουν; Ελεος πια! Η μουσικη ειναι τροπος εκφρασης συναισθηματων και αποψεων, σε χαλαρωνει! Γιατι λοιπον ξαφνικα ολοι ακουτε elektro kai techtonik?Φυσικα αν σας αρεσουν να τα ακουτε αλλα πως μπορει και εκφραζεστε μεσα απο τραγουδια χωρις στοιχους, με την ιδια επαναληψη στον ρυθμο και ενα drams να παιζει το ιδιο πραγμα επι 10 λεπτα; Μην αντιγραφετε οτι κανουν στο εξωτερικο! Επιτελους αποκτηστε δικια σας κριση και αποψη!Επιστρεφουμε στο θεμα διασκεδαση.Υπαρχουν και αλλοι τροποι να διασκεδασεις και να περασεις θαυμασια. Για να εξηγουμαστε εγω δεν υποστιριζω την αποψη να μην πηγαινετε στα clubs αλλα να μην κατανταει αναγκαστικη υποχρεωση οπως το σχολειο. Δηλαδη ειναι σαββατο, ωχ πρεπει να ετοιμαστω για να βγω. Μην το θεωρειται υποχρεωση σας να πατε εξω. Εναν καιρο που εβγαινα κι εγω καθε σαββατο εβλεπα παντα τα ιδια ατομα, στο ιδιο μερος, με την ιδια παρεα. Σιγουρα την πρωτη φορα υπαρχει ενθουσιασμος και περνατε πραγματικα καλα αλλα δεν ειναι δυνατον να περνατε καλα στο ιδιο μερος, με τα ιδια ατομα μετα τις τρεις πρωτες φορες. Κατανταει ρουτινα και εξορισμου ο νεοελληνας βαριεται γρηγορα. Πως ειναι δυνατον 10 μηνες τον χρονο απο τουλαχιστον 4 φορες το μηνα να πηγαινετε στο ιδιο μερος και να βλεπετε τα ιδια ατομα; Ειναι ανουσιο να σπαταλας το σαββατο σου μπροστα στον καθρεφτη και να ασχολησαι με τριχες.Υπαρχουν πολυ πιο σημαντικα θεματα να ασχοληθεις. Σ΄αυτο το σημειο νιωθω πως πρεπει να προτεινω μερικους τροπους διασκεδασης. Τοση ωρα σας λεω να μην ακολουθειτε το στεραιοτυπο αλλα ευτυχως ή δυστυχως ειναι στη φυση του ανθρωπου να διασκεδαζει.Παμε λοιπον:

1) Μαζευεστε η παρεα σε ενα σπιτι, εχετε νοικασει μια ταινια που αρεσει σε εσας, εχετε αγοραζει κατι να φατε και αν ειστε μεγαλοι τιποτα να πιειτε.Μην το παρακανετε.Το ποτο δεν ειναι μαγκια. Καθεστε ολοι μαζι και βλεπετε την ταινια.

2) Μαζευεστε η παρεα σε ενα σπιτι, βαζετε να ακουσετε τη μουσικη που εσεις θελετε, αν ξερει καποιος να παιζει καποιο οργανο για ζωντανη μουσικη ακομα καλυτερα, και παιζετε επιτραπεζια παιχνιδια.

3) Μαζευετε η παρεα σε ενα σπιτι και διοργανωνετε ενα event. Αυτο μπορει να ειναι ενας διαγωνισμος στο pro εως και βραδια καραοκε!

4) Κανονιζει η παρεα να πατε ή σε ενα 5χ5 να παιξετε μπαλα ή σε ενα σχολειο να παιξετε μαπσκετ. Ο αθλητισμος κανει καλο! Ιδικα σε εμας τους νεους που το εχουμε παρακανει με το pc!

5) Να πατε στο cinema να δειτε μια καινουρια ταινια ή να πατε σε καποια συναυλια.

5) Αντι να πατε σε ενα club, κανονιζετε να πατε μια βολτα στην πλατεια με πιο απλα ρουχα! Να μιλησετε στα παγκακια. Να κανετε καμια "τρελα".Ειναι στο αιμα των νεων κι αυτα!

6) Να μαζευτειτε στην ακρογιαλια με τουσ φιλους, να αναψετε φωτια και κανενα βραδινο μπανιο για το καλοκαιρι.

Ειλικρινα, εχω περασει ομορφα και σε clubs αλλα οι στιγμες στο δρομο,στα παγκακια, στις παραλιες, στις πλατειες ηταν ανεπαναληπτες. Μια συγκριση:
- Στα club σου διαλεγουν οι εκαστοτε dj τι μουσικη που θα ακουσεις.
- Η μουσικη ειναι τοσο δυνατα που δεν μπορεις να συζητησεις. Και μην μου πειτε οτι εκει δεν πηγατε για συζητηση. Υποθετουμε οτι γνωρισες ενα καινουριο ατομο. Δεν θα μιλησετε για να το γνωρισεις καλυτερα;
- Δεν μπορεις να κινηθεις απο την πολυκοσμια. Μερικοι το θεωρουν θετικο αυτο για γνωστους λογους. Αλλα αν εισαι μαγκας πανε καντο στα ισια.Οποιος καταλαβε, καταλαβε!
- Ο barman ειναι αγνωστος και ποτε δεν ξερεις τι περιεχει το ποτο σου και οτι συνεπαγεται αυτο.
- Περιτρυγιριζεσαι απο δεκαδες αγνωστους που τους ενδιαφερει τι ρουχα φορας.

Στο σπιτι ή εξω στην πλατεια ή παραλια
- Ακους τη μουσικη που γουσταρεις.
- Μπορεις να συζητησεις και να γνωρισεις καλυτερα την προσωπικοτητα του αλλου.Μην ξεχναμε οτι ο ανθρωπος ειναι κοινωνικο ον και σε ολη τη διαρκεια της ιστοριας παντα ειχε την αναγκη να μιλησει σε καποιο.
- Φυσικα νιωθεις πολυ πιο ανετα με οικεια σε εσενα ατομα.
- Δεν κινδυνευεις αφου συναναστρεφεσαι με οικεια ατομα που ξερεις οτι θελουν το καλο σου. Ολα τα ποτα και τα φαγητα τα εχεις επιλεξει εσυ αρα δεν υπαρχει και θεμα ναρκοτικων σε αυτα.
- Υπαρχει μια φιλικη οικεια ατμοσφαιρα που τη μοιραζεσαι με τα μερικα αγαπημενα προσωπα.

Τα προηγουμα που ειπα αποτελουν μονο την ταπεινη μου αποψη και το πως βλεπω την διασκεδαση. Ο καθενας μπορει και πρεπει να εχει τη δικια του αποψη για τη διασκεδαση! Καντε οτι θελεντε για να διασκεδασετε.
Τελος πρεπει να επισημανω οτι πρεπει να αποφυγετε και το αντιθετο ακρο, δηλαδη να καθεστε μπροστα απο μια αψυχη οθονη και να ζειτε σε εναν εικονικο κοσμο απο pixels! Σιγουρα ο Η/Υ ειναι πολυ χρισιμος αλλα οπως ελεγαν και οι αρχαιοι μας προγονοι "παν μετρον αριστον". Η υπερβολη δεν κανω καλο σε κανεναν τομεα!
Καντε οτι σας αρεσει και σας ελκυει εσας. Παρετε τον ελεγχο της ζωης σας στα χερια σας και μην ακολουθητε αβουλα και τυφλα την μαζα.Ειστε μια ξεχωριστη προσωπικοτητα και κανεις σε ολο τον κοσμο δεν ειναι ακριβως ιδιος με εσας!!
Διαλεξτε τους φιλους σας και περαστε καλα εστω για λιγο. Γιατι με την κατασταση στην κοινωνια την Κυριακη το πρωι που θα ξυπνησεις πρεπει να αντιμετωπισεις τα προβληματα και να δωσεις το δικο σου αγωνα οπως μπορεις!!

Υ.Γ Ολα αυτα δεν τα λεω για να το παιξω επαναστατης! Τα πιστευω! Απεχθανομαι τη φραση "κοντρα στο κατεστημενο"! Εξηγουμαι, αυτη η φραση εχει χασει την πραγματικη σημασια της και χρησημοποιηται απο ανθρωπους- πνευματα αντιλογιας. Δεν εχει ουσιαστικο περιεχομενο πλεον. Ακομα και να γινουν ολα οσα θελουν αυτοι θα λενε κοντρα στο κατεστημενο.Ετσι, επειδη ακουγεται ωραια. Αυτοι ειναι οι λεγομενοι "ψευτοεπαναστατες" και στην υπαρξη αυτων οφειλεται, ως ενα σημειο, οτι δεν εχει ωριμαση η ιδεα μιας επαναστασης.

3 σχόλια:

  1. pistevw pws oi apopseis sou einai men swstes ala o tropos pou tis diatupwneis malon tha dhmiourghsei asxhmh endupwsh. h alhtheia einai pws auta ta atoma kathgoroune emas oti snobaroume tous upoloipous eno sthn ousia oi idioi snobaroune emas.kai giati?epeidh leme oti eimaste diaforetikoi?epeidh pigenume se diaforetika merh? g autous den imaste para koultouriarides h snob h kalutera egwistes pou theloun na provalonde ws diaforetikoi.h alhtheia ine omws oti enw tha ithelan k autoi na ine diaforetikoi xwris na fovoundai thn gnwmh twn alwn ,den to kanoun logw anasfaleias.h shmerinh koinwnia zei ke kathodigite mesw ths mazopoihshs.neoi sthn hlikia mou 17 xronwn den vlepoun mprosta tous.den vlepoun kathara den exoun ena orama.kai pws na tous vgalis apo to skotadi otan den boroun na zhsoun sto fws gt to fws tous peirazei sta matia?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καταρχήν πολύ ωραίο κείμενο!φιλε μου έχω περάσει πολλές ώρες εξηγώντας σε πολλά άτομα ότι το club δεν είναι και τόσο γαμάτο...δυστυχώς όμως κάποια στερότυπα δεν τους άφηναν να σταματήσουν αυτή τι συνήθεια ακόμα και αυτή που καταλαβαίνανε τι elega.apo αυτές τις συζήτησις όμως "αποκομοσισα" μια σημαντική διαπίστωση που βοηθησε και εμενα να "καταλαβαο" πολλά πράγματα.άτομα που συχνάζουν σε club είναι συνήθως αυτοί ου δεν έχουν καθόλου αυτοεκτίμηση δεν έχουν πραγματικούς φίλους απλά γνωστούς και γενικότερα είναι μονοι σαν άνθρωποι επίσης πολύ έχουν τόσο χαμηλό υπόβαθρο πνευματικότητας που η συναναστροφή τους με άλλους ανθρώπους τους κάνει να αιστάνονται μειονεκτικά και άσχημα. φιλικά πάντα κώστας 19 ετών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα προσπαθησω να καταριψω το στεραιοτυπο του "Ακολουθω τυφλα το ρευμα για να ειμαι αποδεκτος".Αυτο με μια λεξη λεγεται "

    Εμενα δεν με καθοριζει τι ρουχα φοραω....


    Επιτελους αποκτηστε δικια σας κριση και αποψη!

    Υπαρχουν πολυ πιο σημαντικα θεματα να ασχοληθεις.


    Παρετε τον ελεγχο της ζωης σας στα χερια σας και μην ακολουθητε αβουλα και τυφλα την μαζα.Ειστε μια ξεχωριστη προσωπικοτητα

    Ολα αυτα δεν τα λεω για να το παιξω επαναστατης! Τα πιστευω! Απεχθανομαι τη φραση "κοντρα στο κατεστημενο"!


    σε υποστηριζω καθετα! πραγματικα αυτα βλεπω και εγω στη συγχρονη κοινωνια και ειμαι στ αληθεια αγανακτισμενη και απελπισμενη γιατι δεν ξερω αν εχω δικιο..ειναι τοσοι 'πολλοι'...πραγματικα βρηκα τον ανθρωπο μου..οπως ακριβως τα λες τα ειχα και εγω στο μαλο μου και απλα ηθελα μια επιβεβαιωση!σ ευχαριστω.. α οσον αφορα τους ψευτοεπαναστατες και αυτο το βλεπω πολυ εντονα..τελικα και αυτοι ειναι κλονοι ο ενας του αλλουνου ε..ειναι στ αληθεια συνειδητοποιημενοι ή απλα θελουν να φαινονται οπως κι οι αλλοι απ την αλλη μερια??...πιστευω αν εχεις αποψη/αποψεις την κρατας για τον εαυτο σου δεν εχεις αναγκη να τη δημοσιοποιησεις.

    μου επιτρεπεις να αναρτησω το αρθρο σου στο fb?το εκανα ηδη.ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε ελεύθερα τα δικά σας σχόλια!